ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ: Μουσικό ταξίδι με οδηγό τις Πλειάδες

Στην κατηγορία: Τέχνες

Ημερομηνία: 17/07/2012

Εφτά κοπέλες, οι «Πλειάδες», θα φωτίσουν με τις ερμηνείες τους τη σημερινή βραδιά στη Μονή Λαζαριστών.

 Το γνωστό φωνητικό σύνολο θα κάνει, όπως υπόσχεται, «Πολυφωνικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο», φανερώνοντας την ανάγκη που νιώθουν τα μέλη της ομάδας να ερευνήσουν και άλλες μουσικές παραδόσεις πέρα από της Ηπείρου, τα μουσικά πλούτη της οποίας μελετούσαν και εξακολουθούν να μελετούν.

«Πάντα μας ενδιέφερε η παράδοση, και όχι μόνο της Ηπείρου», λέει το ιδρυτικό μέλος των Πλειάδων Γεωργία Τέντα, προσθέτοντας: «Τραγουδώντας πολυφωνικά ηπειρώτικα θέλαμε να στραφούμε και στις πολυφωνίες των Βαλκανίων, αλλά θέλαμε να νιώσουμε ότι πατάμε γερά στα ηπειρώτικα, που ήθελαν και σκληρή δουλειά, και μετά να ξανοιχτούμε».
Και το έκαναν, αφού στη σημερινή συναυλία, με αφετηρία πάντα την Ήπειρο, θα τραγουδήσουν και τραγούδια από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως τη Χαλκιδική και την Κάρπαθο. Όμως θα ανοιχτούν και εκτός συνόρων, αφού θα ερμηνεύσουν τραγούδια από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Νότια Ιταλία.

«Η σημερινή συναυλία μας είναι η πρώτη με πιο διευρυμένο ρεπερτόριο, αφού γενικότερα μας ενδιαφέρει η παράδοση. Το θέλαμε από τις φασκιές της ομάδας» λέει η Γεωργία Τέντα. Η ίδια προσθέτει ότι καμία πολυφωνία δεν μοιάζει με της Ηπείρου, ενώ επισημαίνει ότι στη συναυλία θα ακουστούν και τραγούδια που δεν είναι πολυφωνικά.
Για να φθάσουν σ’ αυτό το σημείο οι Πλειάδες -που ξεκίνησαν την πορεία τους πριν από έξι χρόνια- αφιερώνουν πολύ χρόνο, αφού κάνουν κάθε εβδομάδα μια τετράωρη πρόβα, ενώ η συχνότητα και οι ώρες αυξάνονται όταν προετοιμάζουν μια συναυλία. Αφιερώνουν χρόνο αλλά όχι κόπο, αφού όπως αναφέρει η Γεωργία Τέντα, «το χαιρόμαστε, καθώς οι πρόβες είναι η όασή μας από την καθημερινότητα, και φεύγουμε όλες πετώντας». Στη διάρκεια της ίδιας συναυλιακής βραδιάς, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Μικρής Σκηνής της Μονής Λαζαριστών, θα εμφανιστεί και το συγκρότημα Trio Balkano. Η ώρα έναρξης της συναυλίας είναι στις 9.30 μ.μ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>