Μια θεραπευτική «τοπιογραφία»

Μια θεραπευτική «τοπιογραφία»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

της ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
   Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική τοπιογραφία του γυναικείου φωνητικού συνόλου «Πλειάδες», με τίτλο «Καιρός που θρηνεί κανείς και καιρός που χορεύει», σε σκηνοθεσία – χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου -γνωστού από την ομάδα «Sinequanon»- που θα ανεβεί για τρεις μόνο παραστάσεις, από την Παρασκευή 11 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 21.00, στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/229.249).Ο Δημήτρης Σωτηρίου, μιλώντας στον «Α», υπογραμμίζει ότι η παράσταση βασίζεται στη μορφή των χορικών του αρχαίου δράματος και ειδικότερα στη σχέση κορυφαίου-χορού: «Η κορυφαία κάθε φορά εναλλάσσεται, ώστε όλα τα μέλη της ομάδας να περνούν από τη θέση της και να ενσωματώνονται πάλι στο χορό. Εχει να κάνει με το πώς γεννήθηκε ο χορός, όπου ο πρωταγωνιστής βγαίνει, ξεπηδά από το σχήμα, αλλά επιστρέφει και στο σύνολο. Είναι η μοναδικότητα αλλά και η σύνπάρξη. Η κορυφαία είναι ο Πάρτης, δηλαδή εκείνη που παίρνει πάνω της τη μελωδία, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του χορού αναλαμβάνουν τους ρόλους του Γυριστή, του Ισοκράτη και ενίοτε του Ρίχτη. Η παράσταση με τον τίτλο παρμένο από ένα τραγούδι με αντιθετικά -αυτόν που σπέρνει και αυτόν που θερίζει, αυτόν που γλεντά και αυτόν που πεθαίνει- έχει να κάνει με την αλλαγή. Με το πώς την αντιλαμβανόμαστε, πώς και αν την απορροφούμε ο καθένας μας χωριστά, και συνεπώς είναι αυτή η αλλαγή που δείχνει ότι είμαστε ζωντανοί».

Με αφετηρία την αλλαγή

Σχετικά με το δικό του ρόλο στην παράσταση ξεκαθαρίζει: «Εγώ, χωρίς να είμαι σκηνοθέτης αλλά χορογράφος, προσπάθησα να δείξω αυτήν την εναλλαγή των διαθέσεων και της ζωής μέσα από μια κινητικότητα, προσέχοντας ταυτόχρονα να κρατηθεί η ενοτήτα του ήχου ατόφια. Οπότε το ζητούμενο ήταν διπλό. Δουλέψαμε με αυτοσχεδιασμούς και στήσαμε την παράσταση γύρω από ένα τραπέζι κυλιόμενο. Ενα τραπέζι ελαφρύ, που μεταφέρεται εύκολα και λειτουργεί και συμβολικά, ακόμη και ως όχημα μετακίνησης όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και χρονικά. Επίσης, τα κοστούμια, που είναι της Ιωάννας Μανωλεδάκη, παραπέμπουν σε παραδοσιακά κοστούμια, αλλά είναι πολύ ελαφριά, ταυτόχρονα είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να αποφεύγουμε την τόσο επαναλαμβανόμενη σημερινή εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος. Για μένα ήταν μια ωραία εμπειρία, γιατί το τραγούδι, όπως και ο χορός, έχουν να κάνουν με τη θεραπεία της ψυχής».

Τις «Πλειάδες», που δημιουργήθηκαν το Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη, απαρτίζουν οι Ευτυχία Καβαλίκα, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου -οι οποίες και παίρνουν μέρος στην παράσταση- και οι Αθηνά Γκούμα, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Δέσποινα Καλπενίδου.

Η παράσταση διαρκεί 45 λεπτά, χωρίς διάλειμμα, και η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>