Μια παρέα κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη, οι «Πλειάδες», μας ξεναγούν στις συγκινήσεις της πολυφωνικής μουσικήςΌταν λέμε πως τα παραμύθια είναι μόνο για τα παιδιά, αγνοούμε ή θέλουμε να αγνοούμε ότι στις περιπέτειες των ηρώων αναγνωρίζουμε δικούς μας φόβους και χαρές. Όσοι παίρνουν το ασανσέρ για να ανέβουν στον 3ο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Καθολικών ζουν αυτήν την εμπειρία. Στο “χώρο Τέχνης” που έχει δημιουργήσει εκεί η ομάδα καλλιτεχνών “Ούγκα Κλάρα”, μια γυναίκα με τη φωνή της, με τη ματιά της και με ελάχιστες κινήσεις του σώματος, μεταφέρει όσους κάθονται γύρω της, σε έναν κόσμο άγριο και ερωτικό, μοναχικό και παθιασμένο, αστείο και τραγικό.
Τα παραμύθια αφηγείται η Ανθή Θάνου με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων από τον Παναγιώτη Κούλελη. Και οι δυο τους ασχολούνται με τα παραμύθια από χρόνια. Τα βρίσκουν στις συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει, ανασύρουν από τη μνήμη τους παραμύθια που άκουσαν από δικούς τους ανθρώπους, τα αναζητούν στις παραδόσεις άλλων λαών, από την Αρμενία ως το μακρινό βορρά.
Όμως δεν είναι οι μόνοι που ζωντανεύουν τα παραμύθια. Συνοδοί τους είναι και οι “Πλειάδες”, η παρέα των κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το δύσκολο είδος του πολυφωνικού τραγουδιού.
Το χαρακτηρίζουμε και ηπειρώτικο, αν και ανήκει και στις παραδόσεις και άλλων περιοχών γύρω από τη Μεσόγειο και όχι μόνο. Αυτό το τραγούδι, ή μάλλον ο τρόπος τραγουδιού, γοήτευσε την Γεωργία Τέντα, που αποφάσισε να αναζητήσει τις ρίζες του και βρήκε τη ζωντάνια του.
“Έκανα τη διπλωματική μου εργασία στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με θέμα τα πολυφωνικά τραγούδια ενός χωριού, της Πολιτσάνης, που τώρα βρίσκεται στην Αλβανία”, λέει η Γεωργία. “Από τότε συνέχισα ν’ ασχολούμαι, έκανα έρευνα σε όλη την περιοχή του Πωγωνίου, για να δω τι απομένει από τη μουσική του παράδοση. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά και έτσι επισκέφθηκα στην Αλβανία, τα χωριά της ελληνικής μειονότητας, όπου και έκανα εκεί πολλές καταγραφές τραγουδιών. Στη Θεσσαλονίκη, όταν γύρισα, ο καθηγητής μου στο Κρατικό Ωδείο Αναστάσιος Βασιλειάδης μου ζήτησε να συνεργαστούμε, διότι ήθελε να εντάξει σε μια σύνθεση του πολυφωνικά τραγούδια. Έτσι βρήκα τις υπόλοιπες κοπέλες και φτιάξαμε την ομάδα μας και την ονομάσαμε ‘Πλειάδες’ αφού είμαστε εφτά, όσες και οι Πλειάδες, οι θεότητες των βουνών αλλά και ο αστερισμός”.
Η σύνθεση του συγκροτήματος
Πρόθυμες να ασχοληθούν με το τραγούδι βρέθηκαν κοντά στη Γεωργία, η Αθηνά Γκούμα και η Ιουλία Ρούτζιου, η Βασούλα Δελλή και η Μαρία Σολιδάκη, η Θέμις Βελένη και η Στέλλα Γκρίγκοβιτς. Άλλη είναι οικονομολόγος, άλλη αρχιτεκτόνισσα, άλλη ασχολείται με το διδακτορικό της στην Ιστορία της Τέχνης. Όμως όλες αγαπούν τα πολλά πρόσωπα της μουσικής, κι ανάμεσά τους και την παραδοσιακή μουσική.
“Τη γνώρισα όταν μπήκα στο Μουσικό Πολύτροπο”, λέει η Γεωργία Γκούμα και ομολογεί πως μέχρι τότε αντιμετώπιζε αυτήν τη μουσική με υπεροψία. Από το Μουσικό Πολύτροπο είχαν περάσει και οι άλλες κοπέλες, ενώ η Ιουλία “έχει το πολυφωνικό στο DNA της”, όπως λέει γελώντας η Γεωργία, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βόρεια Ήπειρο.
Συγκλονιστική εμπειρία στο Σελιό
Εκεί η Γεωργία είχε και μια εμπειρία συγκλονιστική, όπως τη χαρακτηρίζει. “Είχα βρεθεί στο Σελιό, χωριό της Βορείου Ηπείρου. Όπως και σε άλλα χωριά, τους έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ένα κορίτσι από την Ελλάδα ενδιαφερόταν για τα τραγούδια τους. Όταν μαζεύτηκαν όλες εκείνες οι πολύ γλυκές γυναίκες και άρχισαν να τραγουδούν ένιωσα σαν να με διαπερνούν ξίφη, ήταν μια εμπειρία σχεδόν μεταφυσική… σκεφτείτε πώς ένιωσα όταν με κάλεσαν να τραγουδήσω μαζί τους”.
Ροκ και παράδοση
Σίγουρα πολλοί θα ξαφνιάζονται όταν βλέπουν αυτά τα όμορφα μοντέρνα κορίτσια να ερμηνεύουν με τόση αγάπη τα ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια. Όμως μερικές φορές ξαφνιάζονται κι αυτές αλλά για άλλους λόγους, όπως λέει η Γεωργία. “Παλαιότερα ήμουν σε ένα άλλο σχήμα, τη Διώνη, όπου επίσης τραγουδούσαμε πολυφωνικά. Είχαν έρθει στην Ελλάδα οι Cake, ένα αμερικάνικο ροκ συγκρότημα και ήθελαν ένα συγκρότημα για να ανοίξει την συναυλία τους. Άκουσαν διάφορα, ζήτησαν ν’ ακούσουν και ένα παραδοσιακό. Μας άκουσαν και μας πήραν. Όταν βγήκαμε στη σκηνή και αρχίσαμε να τραγουδάμε, έπεσε σιωπή. Όμως μετά, ξέσπασαν με ενθουσιασμό, και όχι μόνο αυτά τα παιδιά με τα σκουλαρίκια και τα έξαλλα χτενίσματα μας χειροκροτούσαν αλλά τραγουδούσαν και πολλά τραγούδια μαζί μας. Τα ήξεραν, ακόμη και κάποια άγνωστα. Ήταν μια πολύ συγκινητική εμπειρία”.
Ήταν σίγουρα μια εξαιρετική μουσική εμπειρία και μακάρι και πολλοί να τη ζήσουν.
Όσοι ενδιαφέρονται για τις αφηγήσεις παραμυθιών στο “Ούγκα Κλάρα”, η διεύθυνση είναι Καθολικών 4, Θεσσαλονίκη, και μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310-535747.
|