ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CITY

Είναι νέες, καλλίφωνες, πολλές, αγαπούν τη μουσική και το γνήσιο παραδοσιακό τραγούδι κι αποτελούν εδώ και λίγα χρόνια το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες. Η Γεωργία Τέντα μίλησε στον Χρήστο Μιχαλέρη και το περιοδικό CITY για το συγκρότημα και για την υποστηρικτική τους εμφάνιση στη συναυλία των Swans.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήστε ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο;
Το 2006 ο καθηγητής μου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Αναστάσης Βασιλειάδης συνέθετε το έργο «Το φονικό του χρόνου» και ήθελε να εντάξει σ’ αυτό κάποια παραδοσιακά τραγούδια. Γνωρίζοντας την ενασχόλησή μου με την ηπειρώτικη πολυφωνία, μου πρότεινε να δημιουργήσω μια ομάδα για να τραγουδήσουμε πολυφωνικά ηπειρώτικα. Έτσι γεννήθηκαν οι «Πλειάδες».

Πώς θα «συνδεθείτε» με τη μουσική των Swans;
Νιώσαμε πολύ μεγάλη έκπληξη όταν μάθαμε ότι οι Swans ζήτησαν ως support στο live τους στον Μύλο μια ομάδα που να τραγουδά πολυφωνικά ηπειρώτικα και μάλιστα με τρόπο παραδοσιακό! Δεν τους γνωρίζαμε, τους ψάξαμε στο internet κι ενθουσιαστήκαμε με τη δουλειά τους. Ελπίζουμε να μην αρκεστούμε στο ρόλο του support, αλλά να έχουμε και την ευκαιρία κάποιας συνεργασίας μαζί τους, καθώς μας ενδιαφέρει η σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, έχουμε ήδη συνεργαστεί με τους Rotting Christ και τον Γιώργο Γάκη.

Πόσο δύσκολο είναι, να καταγίνεστε με μουσικές που δεν είναι αμιγώς παραδοσιακές ή δεν υπήρξαν ως πολυφωνικές;
Τον τελευταίο χρόνο το ρεπερτόριο των Πλειάδων έχει ανοίξει και σε φωνητικές παραδόσεις μη πολυφωνικές. Ταυτόχρονα, έχουμε ασχοληθεί και με μη παραδοσιακές μουσικές, όπως οι συνεργασίες μας με τον Νίκο Κυπουργό, τον Κώστα Βόμβολο, τον Κώστα Θεοδώρου, τον Κώστα Χανή και τον Πάρη Παρασχόπουλο. Η πορεία αυτή μας απέδειξε ότι, όταν προσεγγίζεις με σεβασμό, αγάπη, δημιουργική διάθεση και φαντασία ένα μουσικό είδος διαφορετικό από αυτό που γνωρίζεις, το ίδιο το υλικό σου δίνει λύσεις κι απαντήσεις

Για το πρώτο σας cd, λίγα λόγια…
Οι «Περιπλανώμενες Πλειάδες» είναι το πρώτο μας cd και περιλαμβάνει δώδεκα παραδοσιακά πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια κι έναν φωνητικό αυτοσχεδιασμό. Ελπίζουμε ο κόσμος να το χαρεί όσο κι εμείς.

Η επιβίωση ενός πολυμελούς μουσικού σχήματος σήμερα κι εκτός Αθήνας, πώς είναι;
Πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το πόσο βοηθητικές ή μη είναι οι εξωτερικές συνθήκες, η επιβίωση ενός μουσικού σχήματος εξαρτάται πρωτίστως από τη συνειδητή επιλογή των μελών του να μετέχουν σ’ αυτό και να υποστηρίζουν τις εκάστοτε καλλιτεχνικές του επιλογές. Σ’ ό,τι αφορά τις Πλειάδες, παρόλο που βρισκόμαστε εκτός Αθήνας, η εφτάχρονη μέχρι στιγμής πορεία μας είναι γεμάτη από πληθώρα συναρπαστικών εμφανίσεων και συνεργασιών.

Τι μέλει γενέσθαι, όσον αφορά συναυλίες κ.λ.π.;
Με δεδομένο ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε βιώσει μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο, με συνεχείς προετοιμασίες κι εμφανίσεις (συναυλίες στο πλαίσιο του project «Μένουμε Ιόνια» – που οργανώσαμε μόνες μας, τις παραστάσεις «Σταθμοί» σε συνεργασία με το θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου» – με αφορμή τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, τη μουσικοχορευτική παράσταση «Γυναίκες της πέτρας» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους «Encardia»), και παρόλο που μας ενδιαφέρει να τρέξουμε τις «Γυναίκες της πέτρας», έχουμε βάλει ως καλοκαιρινή προτεραιότητα την ξεκούραση!

info:
Οι SWANS στο Club του Μύλου
support : Πλειάδες
Ανδ. Γεωργίου 56,
T: 2310-514555
Πέμπτη 16 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια: 22€ (προπώληση), 26€ (πόρτα)

http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=140&article_id=49554

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>