Οι πλειάδες στην παρουσίαση του βιβλίου «νύφες με προξενιό»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«νύφες με προξενιό. Βιώματα και μαρτυρίες Ελληνίδων στην Αυστραλία (1950-1975)» της Παναγιώτας Νάζου
ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Τετάρτη 15 Ιουνίου, 19.30, Αν. Παπανδρέου 29Α, συνοικισμός Αγίου Ιωάννη, Καλαμαριά
Η κα Παναγιώτα Νάζου είναι Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Το βιβλίο «νύφες με προξενιό» είναι το αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος σχετικά με το φαινόμενο του προξενιού στην ελληνική μεταναστευτική κοινότητα Αυστραλίας. Προσεγγίζει το φαινόμενο δια μέσου της προφορικής ιστορίας και των σπουδών του πολιτισμού και του φύλου, αναδεικνύοντας αυτή την πτυχή της Ελληνοαυστραλιανής κοινότητας.
Η μελέτη εστιάζεται σε προσωπικές μαρτυρίες, με μία ιστοριογραφική προσέγγιση που δίνει φωνή στις αφανείς μετανάστριες γυναίκες. Ταυτόχρονα αναλύει την εμπειρία του μεταναστευτικού ξεριζωμού, η οποία αποτελεί το κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο αυτών των αφηγήσεων.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η κα Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Kοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Α.Π.Θ. και ο κ. Χρήστος Μανδατζής, Διδάκτωρ Νεώτερης Ιστορίας Α.Π.Θ. Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Αγγελική Τσαπακίδου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θα συντονίσει η κα Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Η βραδιά θα κλείσει με τις υπέροχες φωνές του δημοφιλούς Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου ΠΛΕΙΑΔΕΣ, που θα τραγουδήσει πολυφωνικά τραγούδια της ξενιτιάς και του γάμου.

pleiades nifes vivlio